Proteion staat met begraven tijdcapsule nog even kort stil bij eeuwfeest

donderdag 20 juni 2024

In het kader van het 100-jarig bestaan van Proteion stopten burgemeester Desirée Schmalschläger van Leudal en bestuursvoorzitter Wiel Ploegman van de zorgorganisatie maandag een tijdcapsule in de grond bij het hoofdkantoor in Horn. Over 25 jaar wordt die weer opgegraven.
Proteion rondde het 100-jarige jubileum af met een kleine ceremonie rondom de tijdcapsule. Het jubileum dat in 2021 gevierd werd, kreeg vanwege Covid-19 voor de zorgorganisatie een aangepaste invulling en sijpelde zelfs nog even door in 2022. Met de tijdcapsule sluit Proteion dat gewoon bijzondere jaar dan écht af.

Geschiedenis

Volgens bestuursvoorzitter Wiel Ploegman werd maandag geschiedenis geschreven. , bestuursvoorzitter van Proteion: „Vandaag schrijven we geschiedenis. We vullen een tijdcapsule voor een volgende generatie, als afsluiting van ons 100-jarig jubileumjaar. Over 25 jaar gaat opnieuw de schop in de grond en wordt onze schatkist geopend. We zijn benieuwd hoe zij de schatten van vroeger en nu gaan ervaren.”

De tijdcapsule ligt bij het hoofdkantoor in Horn, op het terrein van zorgcentrum Hornerheide. Over 25 jaar worden de gebruikers van die plek herinnerd aan hun opdracht om de schatkist op te diepen, via een instructie die bij de receptie aan de wand werd bevestigd. Tal van medewerkers, vrijwilligers, cliënten en relaties gaven een ‘schat’ mee voor de tijdcapsule. Gegraveerde voorwerpen, boeken, een aandenken aan de coronatijd en meer. Ook burgemeester Desirée Schmalschläger van Leudal gaf een voorwerp mee: een skyline van haar gemeente met de tekst: ‘Alles komt samen in Leudal’.

Over Proteion

Op 7 mei 1921 werd Sanatorium Hornerheide in Horn opgericht door het Groene Kruis, voor patiënten met tbc. Dit vormde de basis van Proteion. Anno 2022 telt de zorgorganisatie die actief is in Midden- en Noord-Limburg zo’n 3500 medewerkers en 1500 vrijwilligers